Πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου – Τα πρώτα νομοσχέδια της «κρυφής» ατζέντας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές της νέας κυβέρνησης θα δώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός έχει προτάξει τον στόχο των μεγάλων αλλαγών και των δομικών μεταρρυθμίσεων, προϊδεάζοντας για την αντικοινωνική διάσταση των γαλάζιων πολιτικών στα πεδία της οικονομίας, της εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας Υγείας. Οι ένοικοι του Μαξίμου έχουν ετοιμάσει τους μπλε φακέλους με τους στόχους και τις προτεραιότητες κάθε υπουργείου. Ήδη μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού αναμένεται να αναγνωστούν και να συζητηθούν στη Βουλή το τριήμερο 6-8 Ιουλίου.

Επικαιροποίηση επιτελικού κράτους

Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους, με τις μεταφορές αρμοδιοτήτων από υπουργείο σε υπουργείο (π.χ., ο αθλητισμός από το Πολιτισμού στο Παιδείας), την ίδρυση νέων κυβερνητικών δομών (π.χ., υπουργείο Οικογένειας) και τη συνακόλουθη δημιουργία των αντίστοιχων θέσεων. Αναμένεται δε να εμπεριέχει την επιλογή επιτελικών προσώπων και τις διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών. Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν καταγγείλει το «πάρτι» μετακλητών από το επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη.

Φορολογικό νομοσχέδιο δίχως μείωση ΦΠΑ-ΕΦΚ

Θα ακολουθήσει το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο Κώστας Σαββόπουλος για την Αυγή, θα περιλαμβάνει την υλοποίηση σε βάθος τετραετίας όλων των δεσμεύσεων που ανέλαβε προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης. Στο νομοθέτημα θα αποτυπώνονται η μείωση των τεκμηρίων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν το ακίνητό τους, η αύξηση του αφορολόγητου, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Αναμένονται, επίσης, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και επιδομάτων, όπως της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το youth pass για όσους είναι 18 ετών. Ως γνωστόν, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποκλείσει την προοπτική μείωσης του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα ώστε να τιθασευτεί η ακρίβεια. Απλώς, σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις είχε σημειώσει ότι θα εξεταστεί η μόνιμη μείωση στον ΦΠΑ προς το τέλος της τετραετίας. Γαλάζιες πηγές επαναλαμβάνουν, εκ νέου, ότι στόχος παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός των επόμενων εβδομάδων, γεγονός που θα σημάνει την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και θα της προσφέρει επιπλέον ώθηση. Υπενθυμίζεται ότι από το 2019 ο κ. Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί αμέτρητες φορές στη διάρκεια της θητείας του την επενδυτική βαθμίδα.

Συμμόρφωση για ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ

Στα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν αναμένεται να είναι και αυτό που θα προβλέπει την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπό πλήρη κρατικό έλεγχο. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται ότι εξαναγκάζεται να συμμορφωθεί στη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η δέσμευση αυτή, ωστόσο, συναντά τη δυσπιστία της αντιπολίτευσης. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τον Μάρτιο του 2023, με τον Νόμο 5037 για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) μετέφερε την εποπτεία των υπηρεσιών ύδρευσης εκτός του Δημοσίου. Η Ν.Δ. απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο του 2023 που προέβλεπε την άμεση επιστροφή των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Ο μπούσουλας 1:1 στη δημόσια Υγεία

Το θερμόμετρο της πολιτικής έντασης αναμένεται να ανεβάσει η νομοθετική παρέμβαση στη δημόσια Υγεία που αναμένεται από το φθινόπωρο. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αρκούνται στην ανάδειξη του εργαλείου της ψηφιοποίησης για την ενίσχυση και τη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας. Οι 10.000 «προσλήψεις» στο ΕΣΥ που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης αποτελούν στην ουσία αναπληρώσεις των υγειονομικών που αποχωρούν ή συνταξιοδοτούνται. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., πάνω στο νήμα της προεκλογικής περιόδου, διαβεβαίωνε -προφανώς τις Βρυξέλλες- ότι η κυβέρνησή του δεν θα ξεφύγει από τον «κανόνα-μπούσουλα του 1:1». Ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι έχει κουραστεί να απαντά σε fake news περί ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Επιχειρεί, εντούτοις, να πείσει ότι η συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα θα αποβεί προς όφελος του πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Θάνος Πλεύρης είχε προαναγγείλει τη μετατροπή των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Παραδίδει την έδρα ο Πνευματικός

Με μια ανάρτησή του στο facebook ο Σπύρος Πνευματικός ανακοίνωσε ότι παραδίδει στη Νέα Δημοκρατία την έδρα που κέρδισε στην Εύβοια. Την έδρα του καταλαμβάνει η Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη.

Ηπιοι τόνοι Βορίδη-Κικίλια έναντι Σπαρτιατών

Αρνήθηκε να υιοθετήσει αρνητική στάση απέναντι στη νέα εκδοχή του χρυσαυγιτισμού ο νέος υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Όταν ρωτήθηκε για τα ευχαριστήρια του αρχηγού των Σπαρτιατών προς τον Κασιδιάρη για την «καύσιμη ύλη» που έδωσε στο μόρφωμα, απάντησε ότι «αυτά όλα είναι ζητήματα που προφανώς έχουν πέσει στην αντίληψή μας και είναι υπό αξιολόγηση». Ο υπουργός Επικρατείας και νομικός θεωρεί, μάλιστα, ότι σε νομικό επίπεδο δεν υπήρξε καμία αδυναμία. Μνημείο εμπαιγμού αποτελεί δε η αποστροφή του ότι ο Κασιδιάρης δεν έχει συμμετάσχει στις εκλογές.

Ούτε ο Βασίλης Κικίλιας εντοπίζει, εντούτοις, κάποια σύνδεση του υπόδικου νεοναζί με τους Σπαρτιάτες, με τον νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας να δηλώνει ότι «αυτό θα το δούμε. Εγώ δεν θα έβαζα ακριβώς στην ίδια μοίρα όλους πριν τους δούμε κιόλας. Γιατί, προσέξτε, τους πιο πολλούς δεν τους γνωρίζουμε…».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί